Wat heb ik nodig om weer holistisch te kunnen horen?

Eerder schreef ik een artikel ‘mag je helemaal jezelf zijn’? Door onze doofheid/slechthorendheid (DSH) wordt er vaak beroep gedaan op dit stuk.  Het is namelijk van groot belang dat je je gehoorbeperking zichtbaar maakt, ruimte inneemt voor jezelf en de anderen daarover informeert. De mensen hebben het vaak niet in de gaten of vergeten het weer.

Maar wat als je als DSH kenmerken hebt van introversie? Ik had al vrij vroeg in de gaten dat ik een aantal kenmerken heb van introversie. Zojuist ben ik met mijn nieuwe baan begonnen en valt het mij weer op. Door nieuwe prikkels ben ik sneller overspoeld. In een nieuw team moet ik mijn weg zien te vinden. Ik ben iemand die niet graag op de voorgrond treed in grote groepen of op werk. Bij dominante mensen verdwijn ik naar de achtergrond. Ik voel me vaak ongemakkelijk als iedereen in een groep naar mij kijkt of luistert.

Soms kan ik die eigenschappen best onhandig vinden, omdat het botst met wat ik nodig heb als slechthorende. Als slechthorende moet je jezelf toch meer profileren, meer zichtbaarheid vergroten. Ben je als slechthorende meer extravert, dan kost het jou wellicht minder moeite om je podium te pakken.

Zo is het tijdens een werkoverleg of in een pauze van belang dat ik steeds aangeef wat ik nodig heb. Willen de collega’s netjes om de beurt praten? Kunnen de collega’s mij aankijken en rustig praten en herhalen als het nodig is? Ik heb altijd even tijd nodig om te reageren op wat een ander zegt. In een groep is dat vaak lastig. Het geeft me soms het gevoel dat ik niet adrem genoeg ben. Ik vind het makkelijker om bijvoorbeeld blogs te schrijven, dat geeft mij tijd om na te denken hoe ik me wil uitdrukken. Ik kan zaken goed doordenken, voordat ik de informatie met anderen deel. Het is niet alleen door mijn slechthorendheid dat ik een één op één gesprek gemakkelijker vind dan overleggen in een grote groep. Ik hou gewoon niet van praten om te praten, maar hou wel heel erg van praten. Alleen ik ga liever de diepte in.

Ik vind het heerlijk om soms alleen te zijn en dat maakt het ook gemakkelijker voor mij om te herstellen van alle prikkels die op mij afgekomen zijn. Bovendien komt mijn inspiratie pas bovendrijven in stilte. Op het eerste gezicht lijk ik niet introvert, want mensen associëren het vaak met verlegen en stille types. Ik ben juist niet verlegen, maak makkelijk contact en houd van sociale gelegenheden.

Voor mij is het een zoektocht geweest om een manier te vinden die bij mij past, zonder dat ik mezelf moet forceren of extravert moet doen, als het gaat om het vergroten van de zichtbaarheid van mijn slechthorendheid. Als ik me voortdurend anders moet voordoen dan ik ben, dan is het risico groot dat ik doodvermoeid raakt.

De samenleving is meer ingericht op extraverte mensen en daarom is het van belang om bewust te zijn van jouw behoeften als introverte persoon. Ruim twee derde van alle mensen zijn van nature extravert, volgens de Amerikaanse onderzoeker Susan Cain.

Het hoeft niet altijd zo zwart-wit te zijn, want je kunt ook van allebei iets in je hebben. Wat als je meer kenmerken hebt van extraversie? Loop je er ook tegen aan als DSH? Ik kan me voorstellen dat het dan weer lastiger is om energie op te doen door alleen te zijn, terwijl je eigenlijk floreert met constant mensen om je heen. Constant mensen om je heen, betekent vaak ook constant communicatie. En dit botst natuurlijk weer met wat je als DSH nodig hebt.

Zijn de introverte kenmerken herkenbaar voor jou? Belangrijk om te weten is dat met introversie helemaal niets mis is. Je hoeft niet te leren hoe je meer extravert zou moeten zijn, maar juist hoe je je introversie in je voordeel kan laten werken.

Door je terug te trekken, af te schakelen, denk- en creatie-tijd in te lassen, te ontwikkelen en dan vervolgens terug te keren naar een groep, kan je je waarde toevoegen.

Voor mij is dit de enige manier om weer holistisch te kunnen horen. Het kan alleen ontstaan wanneer je in rust en tevredenheid met jezelf en je omgeving kan zijn.

Tot mijn verrassing heb ik gisteren een mooie review gehad van een klant. Onze eenmalige sessie, een aantal maanden terug, heeft bij haar nog even doorgedenderd en effect gehad in het dagelijkse leven.

Wil je ook een sessie met mij, mail me dan voor een afspraak. Het kan zowel online als live.

786Wat heb ik nodig om weer holistisch te kunnen horen?https://www.holistischhoren.nl/wat-heb-ik-nodig-om-weer-holistisch-te-kunnen-horen/
Deel deze pagina: