Waarom is goed gronden zo belangrijk voor doven en slechthorenden?

Gronden, aarden, in je lichaam wonen, in balans zijn, uit je hoofd komen, in verbinding met jezelf, verbonden zijn met de aarde en met je lichaam, volledig aanwezig, in het hier en nu, in verbinding met je eigen gevoel en ga zo maar door.

Allerlei termen die je voorbij ziet komen in mijn artikelen, maar wat betekent dat nou precies?

Goed gronden is het allereerste wat ik alle doven en slechthorenden wil aanraden. Sommige mensen hebben van nature een goede gronding. Anderen moeten daar hard voor werken.

Ik behoor helaas tot die laatste groep. Ik heb gronden echt moeten leren en nog steeds gaat het niet vanzelfsprekend. Ik vloog vroeger continu ‘mijn lijf uit’. Als ik enthousiast was of als ik (emotionele) pijn had of als ik  niet op mijn gemak was of als ik teveel afgestemd was op anderen. Mijn reactie was om uit mijn gronding te schieten in plaats van erin. Om mijn veiligheid niet in mijn lichaam te zoeken, maar daarbuiten. (zie mijn artikel ‘kan je ook “horen” met jouw energieveld?’).

Terwijl de enige plek waar je écht veiligheid kunt vinden…. in je lichaam is. In het hier en nu. Bij jezelf. Letterlijk met beide benen op de grond. Niet wegzwevend in fantasie, teveel gericht op anderen of in je gedachten. Maar aanwezig bij wat er is.

Er zijn verschillende situaties die het moeilijk kunnen maken om te gronden:

 

 1. Fysiek ongemak: als je je fysiek niet prettig voelt, is vaak de eerste reactie om uit je grondig te schieten. Dat is logisch, want daardoor voel je minder, ben je minder aanwezig en het lijkt of je minder last hebt van de fysieke ongemakken. Alleen het gevolg is wel dat je daardoor emotioneel kwetsbaarder wordt en dus moeilijker wordt om met je fysieke pijn om te gaan.
 2. Emotioneel ongemak: ook als je lastige emoties ervaart is de neiging vaak om uit je gronding te schieten (zodat je niet of minder hoeft te voelen). Het probleem hierbij is dat je je daardoor juist nog meer uit balans gaat voelen en nog minder toegang hebt tot je innerlijke rust en vertrouwen. Ook dit is weer een vicieuze cirkel.
 3. Hier eigenlijk niet willen zijn: Het gevoel dat je hier eigenlijk niet wilt zijn komt vaak voor bij mensen die bewust of onbewust zich herinneren waar ze vandaan komen. Die weten dat er meer is. Dat er een onvoorwaardelijke liefde en acceptatie ergens is, maar dat niet ervaren in hun dagelijks leven. Het aardse leven kan zwaar aanvoelen.

 

In de periode van hernia en zware pijnstillers, voelde ik me ontzettend kwetsbaar en achteraf zie ik dat ik volledig uit mijn lijf was. Mijn systeem was meteen overgeschakeld naar een overlevingsstand. De paradox is dat ik hernia kreeg omdat ik niet gegrond was en over mijn fysieke en emotionele grens was gegaan. Ik moest hernia krijgen om weer in mijn lijf te gaan wonen, maar de signalen had ik niet meteen begrepen/gevoeld.

Ik heb het gronden echt moeten leren. Ik vond het heel moeilijk, omdat het “wonen in mijn hoofd” en het “vluchten in de buitenwereld” zo vertrouwd aanvoelden en nog steeds. Overprikkeling (onveiligheid) is een diep thema van mij. Ik heb door de opleiding kunnen ervaren dat ik de diepe verbinding met mezelf (met mijn lijf) miste en me daardoor ook niet kon verbinden met een ander. Hierdoor ken ik de uitdagingen van het leren gronden heel goed. En ik kan je vertellen dat leven met een goede gronding echt een stuk fijner is dan zonder een goede gronding :-).

 

Een goede gronding zorgt ervoor dat je:

 

 • Je steviger, stabieler en meer in balans voelt;
 • Je emoties gemakkelijker los kunt laten (zowel van jezelf als van anderen);
 • Je je eigen lichaam beter kunt voelen en dus beter kan voelen wanneer je rust moet pakken;
 • Je gemakkelijker kunt focussen op jezelf in plaats van op je omgeving en dus beter weet wat je wilt of nodig hebt;
 • Je meer in het moment kunt zijn en minder in je hoofd, dat geeft rust;
 • Je gemakkelijker van een afstandje naar je gedachten en gevoelens kunt kijken, dus waarnemen i.p.v. je ermee identificeren;
 • Je gemakkelijker bij jezelf kunt blijven i.p.v. mee te gaan met wat er om je heen gebeurt. Je neemt de regie over je leven en dat geeft vrijheid;
 • Je meer in verbinding bent met een ander, omdat je volledig aanwezig bent;
 • Je beter kunt holistisch horen.

 

Hoe kun je jezelf gronden?

 

Kijk wat er gebeurt als je toch (zo goed mogelijk) je bewust blijft van je lichaam, aanwezig blijft in je lichaam bij dat wat er is. Adem met dat wat er is, laat het er zijn en probeer het zonder oordeel te observeren. Alles mag er zijn. Vaak kan het zijn dat de emoties heftiger worden, omdat ze gevoeld worden. Maar door te voelen, kunnen de emoties en gevoelens daarna losgelaten worden.

Als je de rol van waarnemer kunt aannemen, dan kan je ervaring lichter worden. Je hoofd/ego kan een heel verhaal vertellen over dat wat je voelt, maar op het moment dat je teruggaat naar je lichaamsbewustzijn valt dat verhaal weg en blijft alleen de ervaring over. De emotionele lading en de oordelen die je over jezelf hebt kunnen dan (in ieder geval voor even) wegvallen (lees het artikel: Kun je jezelf genezen van hyperacusis en tinnitus?). Dit vraagt echt dagelijkse bewustwording en oefening.

In een gesprek heb ik de neiging om me helemaal af te stemmen op de ander. Ik ga tegenwoordig bewust met mijn aandacht naar mijn voeten. Ik voel mijn tenen en de onderkant van mijn voeten de grond raken. Doordat ik  meer aanwezig blijf in mijn lichaam, blijf ik meer gegrond. Soms zie ik ineens mezelf naar voren buigen, als ik luister. Mijn energieveld is dan naar voren gericht. Ik ga dan bewust energetisch een stapje naar achteren zetten.

Daarnaast doe ik Yoga Nidra van Deeprelax. Ik heb een accessoire dat ervoor zorgt dat mijn mobiele telefoon gekoppeld is met mijn cochleair implantaat. Tijdens het luisteren kan ik me volledig ontspannen zonder ruis en omgevingsgeluiden, die anders het luisteren kunnen bemoeilijken. Voor mij is dit echt onmisbaar, net zoals de ringleiding die ik gebruik tijdens de lessen. Met een schrijftolk of gebarentolk kun je ook  gemakkelijker ontspannen en dus ook meer gegrond blijven.

Hoe meer ik me kan ontspannen tijdens het luisteren, hoe makkelijker ik gegrond kan blijven.

Er zijn natuurlijk ook mensen die niets kunnen verstaan zonder spraakafzien. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden om te gronden, bijvoorbeeld een bodyscan. Je gaat dan heel bewust met je aandacht naar alle delen in je lichaam. Dat kan liggend gebeuren, maar net zo goed tijdens het tandenpoetsen.

Het gronden gaat een stuk makkelijker is wanneer je uitgerust bent (lees het artikel: Is een goede nachtrust altijd vanzelfsprekend?). Soms is de beste optie om vroeg naar bed te gaan en het de volgende dag weer te proberen! Wees mild voor jezelf en luister naar je lichaam voor zover dat mogelijk is.

Altijd gegrond zijn gaat niet lukken en dat hoeft ook niet. Maar je helpt jezelf zo wel om meer balans te ervaren en gemakkelijker door je emoties/ervaringen heen te stromen (in plaats van ze vast te zetten). Als je er niet zelf uitkomt, zoek dan hulp van iemand die je erdoor heen kan begeleiden. Je hoeft het niet altijd alleen te doen.

Wanneer je goed gegrond bent, dan heb je toegang tot jouw holistisch horen. Hoe meer je deze toegang kan vinden, hoe fijner je het voor jezelf maakt en hoe gelukkiger je kunt zijn.

490Waarom is goed gronden zo belangrijk voor doven en slechthorenden?https://www.holistischhoren.nl/waarom-is-goed-gronden-zo-belangrijk-voor-doven-en-slechthorenden/
Deel deze pagina: