Verbeter je leven door holistisch te horen

Ken je het gevoel dat de grond onder je voeten wegzakt en het leven vanaf dat moment een andere wending neemt?

Ik was een jaar of 16 toen ik tegenover de beste orthopedisch chirurg van Nederland zat. Hij had met een aantal collega’s de röntgenfoto’s van mijn heupen bestudeerd. Gespannen zat ik naar de arts te luisteren, met naast mij mijn ouders. Ik had moeite om hem te verstaan. Hij praatte snel, met ingewikkelde vaktermen. Toen alle details besproken waren mocht ik zijn “liefdevolle” prognose ontvangen: ‘Je hebt de heupen van een oude vrouw en we kunnen niets voor je doen’.  Wat toen door mij heen ging, is met geen pen te beschrijven. Het was alsof mijn wereld instortte. Ik kon nooit meer normaal en pijnvrij lopen? Ik werd vergeleken met een oude vrouw? Ik werd bang, heel bang. Zijn diagnose heeft mij zo geschokt dat mijn systeem meteen is overgeschakeld naar  een overlevingsstand. Ik heb die pijn en shock heel diep weggestopt, omdat het te pijnlijk was.

Hoe kan het dat ik me door één zin onmiddellijk zo voelde? Hoe kan het dat ik zijn woorden als waarheid heb aangenomen en vervolgens meer en meer angst ben gaan voelen? Een van de belangrijkste redenen is dat wij van jongs af aan diep en onbewust geloven dat de arts in de witte jas het altijd het beste weet. Alles wat de witte jas dragers ons vertellen heeft een hypnotisch effect. Het wordt voor ‘waar’ aangenomen, zonder dat het rationele brein er iets mee kan doen. Oftewel: ik kwam met een lichamelijk probleem en door zijn “liefdevolle” prognose heeft mijn overlevingssysteem alarm geslagen. De natuurlijke reactie in geval van stress is  vluchten, vechten of bevriezen. Mijn bestaande probleem is erger geworden, omdat ik het diep had weggestopt en me er heel erg voor schaamde. Ik was een jonge meid met de heupen van een oude vrouw en had immers ook nog een gehoorprobleem.

Als gevolg daarvan ben ik mijn bestaansrecht enorm gaan bewijzen in de buitenwereld. Schaamte betekent niet jezelf durven te zijn en dus onzichtbaar zijn. Door mezelf te bewijzen, wil ik de buitenwereld laten zien dat ik wel waard ben. Het pad van bewijzen heeft uiteindelijk geleid tot uitputting, zowel fysiek, energetisch als mentaal.

Naast een fysiek lichaam hebben we ook een energetisch lichaam. Het energetische lichaam bestaat uit 7 hoofdchakra´s oftewel energiewielen en honderden kleinere chakra´s. De energiebanen in jouw lichaam kruisen elkaar en dat vormt een chakra. Elk hoofdchakra is verbonden met een zenuwknoop en met een endocriene klier. De endocriene klier beïnvloedt jouw hormoonstelsel. Het betekent dus dat jouw fysieke lichaam en energetische lichaam met elkaar verbonden zijn. Elk chakra heeft  invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties.

In de chakra´s slaan we gebeurtenissen en ervaringen op die we op dat moment niet kunnen verwerken. Het onderdrukken van gevoelens kost veel energie en veroorzaakt spanning en stress. Uiteindelijk kan het leiden tot fysieke klachten. In mijn geval kreeg ik een heel heftige hernia. Ik werd letterlijk tot stilstand gebracht, zodat ik niet meer kon vluchten. Wat probeert mijn lijf mij duidelijk te maken?

Ik had in eerste instantie veel weerstand tegen de boodschap dat we onze eigen fysieke klachten creëren. Die weerstand zie ik ook vaak bij  anderen. Het betekent dat je iets moet aankijken, wat je helemaal niet wilt aankijken. Ons verdedigingsmechanisme is zo ingesteld dat het te bedreigend of te pijnlijk is om het onderliggende probleem te voelen of benoemen. Het vraagt om moed en je moet bewust tijd maken voor het innerlijke werk. Alles wat onverwerkt is, blokkeert de weg naar heling en groei. Pas wanneer de hardnekkige verwondingen en blokkades in alle lagen zijn doorvoeld, zullen ze hun grip op je verliezen. Anders zal je steeds situaties blijven aantrekken en als je het blijft wegstoppen, dan gaat het uiteindelijk leiden tot fysieke klachten.

Wat veel mensen ook niet realiseren is dat de stress vaak een chronische situatie is waarin het lichaam langdurig en meer adrenaline en cortisol aanmaakt dan gezond is. Je bent zo gewend aan deze toestand, dat je het niet ervaart als ongezond. Veel mensen merken niet dat ze eigenlijk altijd ‘aan’ staan, alert zijn.

Door mijn opleiding weet ik dat vrijwel iedereen blokkades heeft en dat deze niet altijd aan de buitenkant te bemerken zijn. Voor mezelf heb ik een verwerkingsproces in gang kunnen zetten, omdat ik door het energetisch- en systemisch werk de weg naar binnen heb gemaakt. Elke keer heb ik een ervaring gevoeld, verwerkt en losgelaten.

Het lezen van inspirerende boeken heeft mij ook geholpen bij bewustzijnsverandering. Er zijn een aantal boeken die mij enorm geïnspireerd en gesterkt hebben in mijn vertrouwen. Daarnaast ben ik gezegend met heel wijze vriendinnen die mij altijd steunen en spiegelen. Ik geloof dat dit alles bij elkaar mijn zelfgenezing heeft geactiveerd. Mijn klachten zijn niet helemaal weg, maar het beheerst mijn leven wel veel minder. Ik heb meer rust en ontspanning gevonden en dat heeft absoluut een positief effect op mijn klachten. Ik weet dat mijn lichaam een spiegel is van mijn innerlijke gedachten en overtuigingen .

Door dit te schrijven word ik meer zichtbaar en kan ik de schaamte ook loslaten. Ik ben dieper gaan realiseren dat ik niet afhankelijk ben van goedkeuring of bevestiging van buitenaf. Ik mag mezelf echt liefhebben en accepteren. Door het innerlijke werk maak jezelf letterlijk schoon van binnen waardoor je weer  holistisch kunt horen.

Heb jij ook ooit een zinnetje gehoord dat de rest van je leven heeft veranderd en gun je het jezelf dat je deze pijn nu mag gaan helen?

Mijn boektips:

  • Je kunt je leven HELEN van Louise Hay (zie haar website);
  • Van klacht naar kans van Juriaan Galavazi (zie zijn website);
  • Ik moest doodgaan om mezelf te genezen van Anita Moorjani.
417Verbeter je leven door holistisch te horenhttps://www.holistischhoren.nl/verbeter-je-leven-door-holistisch-te-horen/
Deel deze pagina: