Slecht gehoor; de enige reden van jouw vermoeidheid?

Je partner komt net thuis van een lange werkdag en het is bijna weekend. Je hebt je verheugd op een rustige avond, de kaarsen branden, alles is gericht op ontspanning. Je kijkt hem aan en je weet het al; hij zit vol energie en wil graag iets leuks gaan doen met jou, want dat hadden jullie afgesproken. Je baalt, want nu moet je hem teleurstellen. Het liefst wil je hem niet teleurstellen. Je probeert te bedenken hoe het anders kan. De kans dat je je eigen wens terzijde schuift is groot, zodat je dat ongemakkelijke gevoel niet hoeft te voelen. Klinkt dit bekend voor jou?

Het ritme van iemand met een gehoorbeperking is nu eenmaal anders. Het is niet beter, niet slechter, hooguit anders. We leven in een maatschappij die gericht is op presteren en waar de focus ligt op verbale communicatie. Wij betalen (als we geen grenzen stellen) een hoge prijs. We kunnen last krijgen van somberheid, een gejaagd gevoel, verminderend energie en een lijf dat “niet mee wil werken”. Het maakt dat we niet kunnen concentreren en gevoelens gaan ervaren van falen.

Het kan spanningen geven thuis. We voelen onbewust de druk om ons aan te passen. Terwijl ons lijf vraagt, nee schreeuwt om rust en stilte. Maar het is helaas gericht aan dovenmansoren. Het liefst wil jij je terugtrekken op een comfortabele rustige plek zonder al teveel gedoe aan je hoofd en zonder confrontatie. Vanuit je opvoeding, je opleiding en de maatschappij heb je iets anders geleerd. Daar wordt van je gevraagd om vooral te voldoen aan wat de buitenwereld van je verwacht; je verantwoordelijkheden te pakken en je verplichtingen na te komen.

Hoe ga je jezelf dragen in het feit dat niemand je begrijpt en dat je stopt met het om toestemming vragen aan de buitenwereld of je alsjeblieft goed voor jezelf mag zorgen? En dat je partner zelf mag dragen in het feit dat hij teleurgesteld is.

Waarom? Simpelweg omdat het meest bijdraait aan de relatie met jezelf, met holistisch horen en dus ook met de ander. Je bent volwassen. Je mag jezelf dragen en bent zelf verantwoordelijk voor jouw leven.

Oefen het, het geeft jou zoveel meer energie. Het is namelijk niet alleen jouw slechte gehoor dat bijdraagt aan de vermoeidheid….

804Slecht gehoor; de enige reden van jouw vermoeidheid?https://www.holistischhoren.nl/slecht-gehoor-de-enige-reden-van-jouw-vermoeidheid/
Deel deze pagina: