Mondkapjes, wat betekent dat voor mij?

Tot nu toe heb ik alle plekken vermeden waar een mondkapje verplicht was. Vandaag ging ik naar een supermarkt en zag dat alle medewerkers van de winkel een mondkapje droegen. Ook de klanten droegen een mondkapje.  Ik merkte dat ik hierdoor heel erg werd getriggerd.

Het gevoel van onveiligheid werd bij mij aangewakkerd. Ik kon de gezichten niet meer zien. Ik kon de mensen niet meer verstaan. Ik had geen controle meer over de communicatie. Datzelfde gevoel heb ik ook altijd als de batterij van mijn CI onverwachts leeg is, als ik ergens ben met mensen en geen nieuwe batterijen bij me heb. Ik kan dan nog wel liplezen, maar ik heb geen controle meer over mijn stem. Ik hoor mijn stem dan niet meer en dat voelt heel vervelend. Op zo’n moment wil ik dan meteen naar huis.

Thuisgekomen vertelde ik aan mijn partner hoe ik erg getriggerd werd door die mondkapjes. Meteen zette hij zijn net nieuw gekochte mondkapje op, om mij te plagen. Hij bleef doorpraten en tegelijkertijd lachten zijn ogen. Ik kon hem prima verstaan, omdat er geen omgevingsgeluiden waren en wij dicht bij elkaar zaten. Ik voelde heel duidelijk dat er iets anders werd getriggerd bij mij dan toen in de winkel. Ik voelde boosheid en angst en wilde het liefst het mondkapje van zijn gezicht afrukken.

Als peuter heb ik twee weken in quarantaine in een ziekenhuis gelegen. Waarschijnlijk zal op het onbewuste niveau bij het zien van iemand met een mondkapje de oude angst en het gevoel van eenzaamheid triggeren. Ik heb gelukkig geen angst om ziek te worden, maar heb dus wel andere angsten.

Andersom geeft het voor mensen, die een mondkapje dragen, misschien juist een gevoel van veiligheid en controle. Of zij willen uit zorg geen andere mensen besmetten.

Maar waar het mij om gaat is dat de mensen met mondkapjes alleen maar mijn innerlijk wereld spiegelen. Zij gaan echt niet met opzet mijn angst en onveiligheid triggeren. Elke keer zal ik naar binnen moeten keren en dit gaan doorvoelen. Ik kom dan veel innerlijke weerstanden tegen.  Elke keer door die weerstanden heen, helpt het om mezelf op een dieper laagje te helen.

Ik blijf het nog wel heel lastig vinden, maar ik geloof echt dat het gevoel van veiligheid altijd van BINNEN zit. Ik mag de werkelijke veiligheid in mezelf vinden en hoef dit niet uit de fysieke wereld te halen. Ik mag dit stukje in mezelf gaan helen.

De controle over de communicatie willen hebben, controle over mijn stem willen hebben, controle over een situatie willen hebben; dit alles zorgt alleen maar voor schijnveiligheid. Als ik altijd op zoek ben naar die schijnveiligheid, dan zal ik juist situaties gaan aantrekken waarbij ik me onveilig ga voelen. Dit is nou eenmaal de wet van aantrekking.

Ik weet dat dit een groot thema is in mijn leven en ben me er nu bewust van. Door die bewustwording neem ik mijn verantwoordelijkheid en kan ik elke keer als ik weer getriggerd word, een stukje verwerken.

De situatie met mondkapjes zal misschien alleen maar toenemen. Ik heb daar geen controle over, alleen over over mezelf en hoe ik met die situaties kan omgaan. Daarnaast kan ik met mijn verhaal over hoe mijn holistisch horen steeds opnieuw plaatsvindt jou misschien inspireren.

Elke keer dank ik de triggers die zich aan mij laten zien. Ik kan daardoor steeds neutraler naar de mensen met een mondkapje kijken, met als gevolg dat ik dan zelf ook lichter in het leven ga staan. (Soms vervloek ik de triggers ook, heb ik even geen zin om mijn verantwoordelijkheid te nemen en uiteraard krijg ik het later opnieuw terug gespiegeld 😉).

Meer lezen over wat het dragen van mondkapjes betekent voor  slechthorenden? Lees dit artikel.

En wat betekent het voor jou? Leuk als jij jouw reactie wil plaatsen!

 

 

340Mondkapjes, wat betekent dat voor mij?https://www.holistischhoren.nl/mondkapjes-wat-betekent-dat-voor-mij/
Deel deze pagina: