Als je doof of slechthorend bent, is het van groot belang dat je je gehoorbeperking zichtbaar maakt, ruimte inneemt voor jezelf en de anderen daarover informeert. De mensen hebben het namelijk vaak niet in de gaten of vergeten het weer. Er zijn op de sites allerlei informatie en tips te vinden en ook zijn er hulpinstanties voor doven en slechthorenden. Zelf weet ik hoe belangrijk het is om open te zijn over je beperking en steeds weer te vragen wat je nodig hebt in de communicatie. Toch is dit voor mij nog steeds niet altijd vanzelfsprekend en makkelijk.
Ik kan me namelijk alleen volledig uitdrukken als ik me veilig voel om dat te doen. Ik mag dus vertrouwen dat het veilig is om te zijn wie ik echt ben. Het is veilig om alle delen van mezelf te uiten, zelfs de delen waarvan ik geloof dat niemand die lief kan hebben of er een oordeel over heeft. Ik mag dus mijn plek innemen voor wie ik echt ben.
In het blog ‘verbeter je leven door holistisch te horen’ schreef ik een stuk over het energetische lichaam en dat het uit 7 hoofchakra’s bestaat. De onderste drie chakra’s zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. Je hartchakra staat voor de verbinding van de beiden. Chakra’s zijn dus bepalend voor hoe jij je voelt.
Het eerste hoofdchakra is het wortelchakra en het bevindt zich net onder je stuitbeen. Het heeft te maken met onze basisbehoeften, basisveiligheid en bestaansrecht. Als je wortelchakra open staat en in balans is, voel jij je gegrond, evenwichtig en veilig. Je hebt vertrouwen in jezelf en anderen. Je voelt je verbonden met je lijf en weet wat het nodig heeft.
De eerste 7 levensjaren zijn heel belangrijk voor de fundering van het wortelchakra. In die periode beginnen we delen van onszelf (onbewust) te onderdrukken om liefde en acceptatie te krijgen.
Het is dus heel belangrijk om te leren het leven te vertrouwen. Vertrouwen is cruciaal voor het creëren van een sterke fundering in het wortelchakra. Gevoelens van angst, geschaad vertrouwen, onvervulde basisbehoeften, trauma’s zorgen ervoor dat het wortelchakra geblokkeerd raakt. Al in de baarmoeder en het eerste levensjaar pikken we de prikkels op. Soms is dit te overweldigend, pijnlijk en angstig en willen we hiervan wegvluchten door letterlijk uit het lichaam /hoofd te schieten. Het kan al met iets heel kleins zijn, zoals een baby die huilt vanwege de honger. De baby heeft geen tijdsbesef en kan ineens angstig worden omdat de basisbehoefte niet meteen bevredigd wordt.
De verschuiving van angst naar vertrouwen is geen gemakkelijk proces, omdat je daarvoor moet vertrouwen dat het veilig is om te zijn wie je echt bent en dat je er mag zijn. Als je minder goed kan horen, kunnen bepaalde situaties je een onveilig gevoel geven of je kunt niet jezelf zijn omdat je teveel bent afgestemd op anderen. Voorbeelden van situaties:
- Je bent bezorgd dat mensen de communicatie met jou teveel gedoe vinden. Je ziet vervolgens iemand met zijn ogen rollen als je vraagt om herhaling.
- Je gaat bewijzen dat je net zo goed kan functioneren als je horende collega’s en werkt ontzettend hard.
- Je vindt de dove mensen die geen gebarentaal gebruiken en prima kunnen functioneren in de horende wereld bedreigend.
- Je bent bang om buitengesloten te worden, als je vanwege de vermoeidheid je terugtrekt in een groep.
- Je voelt je bezwaard om te vragen of de muziek zachter mag en ziet vervolgens iemand teleurgesteld kijken.
- Je voelt je ongemakkelijk als een schrijftolk mee moet bij een nieuwe omgeving. Je ziet iemand vervolgens geïrriteerd kijken omdat die last heeft van het getik van de schrijftolk.
- Je krijgt niet alles mee tijdens een vergadering en je voelt je daarna helemaal zweverig. (zie mijn blog: kan jij ook horen met jouw energieveld?).
We denken vaak dat de sfeer van de omgeving ons zo laat voelen. Toch is het net andersom; de onrustige of onzekere gevoelens vertellen jou dat iets in jezelf om jouw aandacht vraagt. De buitenwereld spiegelt namelijk jouw innerlijke wereld. Jouw ego/denken zal zeggen; belachelijk dat mensen dit mij aandoet en zal de oorzaak buiten zichzelf leggen.
We kunnen de pijnlijke, onzekere en angstige gevoelens ontvluchten door onbewust een reactiemechanisme in te zetten. Er zijn verschillende reactiemechanismen die je inzet als jij je niet veilig voelt of het gevoel hebt dat je er niet mag zijn. Je kunt als persoon verschillende reactiemechanismen hebben.
- Het ontwikkelen van schijnzekerheden, zoals jezelf bewijzen, poneren of controle willen houden op de omgeving.
- Je gaat extra hard werken om jouw gehoorbeperking te compenseren.
- Je hebt een mening over dove mensen die geen gebarentaal gebruiken.
- Je bent vooral aan het woord, zodat je niet hoeft te luisteren en dus controle hebt in een gesprek.
- Zelfontkenning, zoals jezelf terugtrekken of je bent afwezig/dromerig.
- Je vraagt niet of de muziek zachter kan, maar gaat met een smoesje eerder weg.
- Je bent heel stil en afwezig in een groep.
De eerste stap is dat je er bewust van wordt dat je een reactiemechanisme inzet omdat je onbewust onveilig, onzeker of ongemakkelijk voelt. Dit gevoel wordt niet veroorzaakt door de omgeving, maar het wordt getriggerd/aangewakkerd. Dat komt omdat je een gevoel heel lang weggestopt/geblokkeerd hebt. Je moet deze gevoelens niet gaan ontvluchten, maar deze gaan voelen i.p.v. naar buiten wijzen of ervoor afsluiten. Dit gaan voelen kan dus heel spannend zijn. Maar hierdoor hoef je geen reactiemechanisme in te zetten en kan je een patroon doorbreken. Je hoeft je niet terug te trekken of te gaan bewijzen. Je mag er zijn zoals je bent, zonder daarvoor te presteren of je beter voor te doen. Je bent volledig aanwezig in jezelf.
Je kunt ook allerlei fysieke reacties hebben, zoals spierspanningen. Daarover kan ik beter een aparte blog schrijven. Maar ik merk zelf dat ik vaak mijn billen samen knijp. Ik zit dan niet goed in mijn wortelchakra en dit heeft invloed op de spierspanning. Dus mijn onzekerheid/onveilig gevoel compenseer ik door schrap te zetten en mijn bilspieren aan te spannen. Door alleen al dit op te merken, gaan mijn bilspieren zich meteen ontspannen. Erkenning geeft altijd rust in het systeem.
Er zijn allerlei oefeningen om het wortelchakra te activeren, zoals contact maken met de aarde, stampvoeten, heel bewust je voeten op de grond voelen staan. Heb je weleens een peuter zien stampvoeten? Een gezonde manier om ruimte in te nemen voor zichzelf :-).
Iedere keer de weg naar binnen maken en verantwoordelijkheid nemen voor mijn gevoelens zorgen ervoor dat ik de veiligheid in mezelf kan vinden, met als gevolg dat ik me steeds veiliger ga voelen in de omgeving. De bespiegelen vanuit de buitenwereld zijn tot nu toe best hardnekkig, dus ik heb nog een weg te gaan ;-).
Deze tekst kwam ik ergens tegen en vond ik wel treffend voor dit verhaal.
Samen vormen wij de maatschappij
Voel jij je hier veilig? Wil jij hier zijn?
Pas als je een thuis voelt in jezelf
Kan jij je veilig voelen in de maatschappij
Door je ziel een thuis te geven in je aardse bedding
Breng jij de rust en geborgenheid van Moeder Aarde terug in jezelf en de maatschappij.
Holistisch horen betekent daarom voor mij ook thuiskomen in mezelf en dit voelt voor mij heel geborgen.
Mag jij helemaal jezelf zijn? Of herken je ook een reactiemechanisme bij jezelf? Leuk als je een reactie plaatst, want ook jij mag er zijn :-)!
Hoi ik ben sylvia slechthorende en dracht aan bijde kanten hoor aparaten wat niet altijd gemakkelijk is . Met veel mensen een op een gaat beter groetjes
Hoi Sylvia, bedankt voor je reactie. Voor mij is ook veel gemakkelijker 1 op 1 communiceren. En dan is het nog niet altijd gemakkelijk om helemaal jezelf te zijn.
Hartelijke groet Ellen
Prachtig, krachtig en mooi geschreven. Uiteraard als zwaar slechthorende zeer herkenbaar voor mij. Bedankt voor uitleg en tips!
John Retel Helmrich