Is een goede nachtrust altijd vanzelfsprekend?

Een goede nachtrust is belangrijk voor iedereen. Maar misschien nog belangrijker voor mensen met een gehoorbeperking. Een goede nachtrust betekent automatisch ook dat je beter kunt functioneren en dus “beter” kan horen. Toen mijn kinderen heel klein waren, ging mijn man er ’s nachts altijd uit als een van de kinderen wakker werd. Hij had een extra gevoeligheid ontwikkeld voor de geluiden tijdens het slapen, omdat ik immers niks hoorde. Een groot voordeel van een CI vind ik dat ik het kan uitzetten :-). Daarnaast gunde hij mij een goede nachtrust, omdat ik anders echt niet kon functioneren overdag.

’s Nachts vindt herstel in het lichaam plaatst, mits je goed slaapt natuurlijk. Jouw gehoorbeperking kost immers meer energie en dat vraagt om voldoende herstel. Vaak gaan we maar door totdat we ineens voelen dat we over de grens zijn gegaan en ineens uitgeput zijn. Het kan zijn dat je zo afgestemd bent op je omgeving, dat je het contact met jezelf kwijtraakt. Het is dan lastig te voelen wat je zelf nodig hebt, daarom is goed gronden zo belangrijk (zie het artikel: waarom is goed gronden zo belangrijk voor doven en slechthorenden?) Het klinkt wellicht onlogisch, maar doordat je minder hoort ontvang je de hele dag meer informatie van alles wat er om je heen gebeurt (zie het artikel: kan jij ook “horen” met jouw energieveld?). Als je veel prikkels ontvangt en hier moe van wordt, dan is dit zichtbaar in je energie. Je bent in energie minder verbonden met de aarde en minder in contact met je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je natuurlijke energie niet goed kan stromen. Hierdoor versterkt het gevoel van vermoeidheid. Ook als je onzeker of angstig bent of veel piekert, dan ben je in energie minder in contact met de aarde-energie en je lichaam.

Het schrijven van de artikels is aan de ene kant helend voor mij, maar aan de andere kant merk ik ook dat de energie erg naar mijn hoofd gaat. Ik ben prelinguaal doof, wat betekent dat ik heel hard heb moeten werken om de Nederlandse taal eigen te maken. Het schrijven van teksten is voor mij niet vanzelfsprekend; ik moet elke keer goed nadenken en de stukken herschrijven. Na het schrijven weet ik dat ik mezelf weer goed moet gronden. Voor mij is het ook verstandig om niet ’s avonds te gaan schrijven, omdat ik anders moeite heb met inslapen door de overprikkeling.

Als je voldoende energie wilt hebben, is het goed om balans te hebben tussen actie en rust, tussen doen en zijn. Dit kun je doen door een paar keer per dag met je aandacht te voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. En je kunt doen door te zorgen voor gezond eten, beweging en voldoende slaap.

Helaas hebben veel mensen last met inslapen, doorslapen en in de ochtend opstaan. Je kunt van een van deze genoemde last hebben of als je pech hebt, van alle drie. Ik heb lange tijd veel moeite gehad om op te staan; voelde me altijd zo moe ondanks dat ik heel diep sliep zonder onderbreking. Het voelde voor mij alsof ik van een andere planeet moest komen. Nu ik veel beter gegrond ben, merk ik dat ik veel makkelijker kan opstaan.

 

Tips voor een goede nachtrust:

 

 • Eet niets meer na 20.00u en zeker geen koolhydraten zodat de bloedsuikerspiegel niet gaat dippen als je slaapt (en je daardoor dus wakker wordt!).
 • Ga op tijd naar bed (liefste als je moe bent en dus niet wachten tot je een opleving krijgt). Melatonine (slaaphormoon) en cortisol (stresshormoon) zijn elkaar antagonisten. Dus als cortisol hoog wordt in de avond kun je niet slapen. Beste is om voor 22u in bed te liggen.
 • Geen koffie (cafeïne), thee (zwarte, witte, groene thee; kruidenthee mag wel) en chocolade (zitten ook opwekkende stoffen in).
 • Beweeg veel overdag, maar niet te laat op de avond.
  • Door te bewegen neemt de serotonine (gelukshormoon) toe.
  • Als je ’s avonds nog actief gaat bewegen of sporten neemt het cortisolgehalte toe, daardoor wordt melatonine aanmaak vermindert.
 • Let op met alcohol:  1 glas wijn zorgt ervoor dat cortisolaanmaak met 50% verhoogt wordt gedurende 24 uur!
  • Hierdoor ga je dus minder goed en minder diep slapen. Je slaapt vaak onrustig.
 • Zorg dat je overdag voldoende daglicht ziet en dat je ’s avonds niet teveel licht ziet (dus geen telefoon, tablet of tv kijken vlak voor het slapen gaan).
 • Neem magnesium als supplement: 200mg elementair magnesium per dag. Bij stress, ziekte en inspanning vraagt je lichaam extra magnesium. Tekort aan magnesium kan op zijn beurt ook weer stress verergeren.
 • Overdag voldoende rustmomenten en stilte inplannen, zodat je niet oververmoeid naar bed gaat en dus ’s ochtends makkelijker kan opstaan.
 • Overdag bewust een paar keer goed gronden. Zo voorkom je dat jij jezelf overbelast met prikkels en ’s nachts ook minder hard hoef te herstellen.

 

Goed slapen doet immers wonderen voor jouw holistisch horen :-).

 1. Sinds kort volg ik het Instagramprofiel van Hearing Hard. Zij maakt prachtige tekeningen waarin zij de gevolgen van het gehoorverlies visueel maakt. De bovenstaande tekening heb ik met toestemming geplaatst. Voor meer inspiratie verwijs ik jou graag door naar haar Instagram.
 2. Met toestemming van Karin de Jong van praktijk Vitalieet heb ik de tips voor een goede nachtrust uit haar artikel overgenomen.
477Is een goede nachtrust altijd vanzelfsprekend?https://www.holistischhoren.nl/is-een-goede-nachtrust-altijd-vanzelfsprekend/
Deel deze pagina: