Holistisch horen is voor iedereen weggelegd

Van jongs af aan ging ik wekelijks naar een logopediste. Dat heeft tot mijn 18e geduurd. Iedere keer leren luisteren en praten. Gelukkig vond ik die wekelijkse momenten geen straf. Ik kende echter ook kinderen die het verschrikkelijk vonden. Iedere keer als ik iets goed had gedaan, dan kreeg ik een sticker of een andere beloning. En een moment met z’n tweeën in een kleine kamer vond ik altijd gezellig. Ik mocht mijn verhaaltjes vertellen en oefenen in het goed uitspreken en beantwoorden van de vragen.

Maar wat ik daar heb geleerd, is het vooral gehoorzamen. Zo goed mogelijk praten en goed luisteren wat een ander zei (liplezen). In onze jeugd worden we erop gewezen dat we moeten luisteren; op school, naar de leraren, thuis naar je ouders en buiten de deur naar de gezagsdragers. Echt luisteren of holistisch horen is natuurlijk iets anders en dat hebben we vaak niet goed geleerd.

Hebben we geleerd om onze eigen triggers te onderzoeken, zodat je echt hoort wat er gezegd wordt? Dus horen zonder de filter van je eigen geschiedenis? Hoe fijn is het als iemand jou echt kan horen in een gesprek? Denk jij dat de goedhorenden beter zouden kunnen holistisch horen dan wij als slechthorenden? Heb je weleens iemand ontmoet die veel aan het praten is? Door alsmaar aan het woord te zijn of alles te willen bespreken? Hiermee vind je niet echt contact en dat voelt ook niet fijn.

In een wereld vol geluid en met onze eigen triggers maakt het voor niemand eenvoudig om echt te luisteren. De afleiding is iedere keer groot. Weet daarom wie je bent, onderzoek je eigen triggers, luister zonder filter naar een ander, dan heb je contact met jezelf en met iedereen en kun je gaan holistisch horen. Doof, slechthorend of goedhorend; het maakt niet uit. Het is voor iedereen een ware oefening, iedere dag weer.

Door je te laten raken, maak je echt contact met een ander. We hebben allemaal behoefte aan communicatie, maar ook aan stilte. Het contact kan intens zijn als je allebei stil bent en dat kan soms ongemakkelijk aanvoelen. Maar in de stilte kan je wel afstemmen op de ander, zo communiceer je vanuit je diepste kern, waardoor je begrepen wordt.

Door iemand echt te kunnen horen, geef je de ander erkenning en liefde. Hoe fijn is dat? Als we dat onze kinderen nou eens zouden leren? En wellicht lukt dat het beste door echt naar hen te luisteren?

In mijn sessies stem ik op je af in stilte, waardoor ik dan in je diepste kern kan horen en voelen. Als je het toestaat, dan kan ik je vertellen wat ik hoor en voel. Ik ga jou ook de woorden laten herhalen die ik bij jou voel. Als je de woorden zelf herhaalt, dan kun je het gaan voelen en via jou onderbewuste ermee aan de slag gaan. Je wordt hierdoor bewust van wat er onbewust speelt. Ik bied dus geen kant en klare oplossing aan, maar creëer bewustwording.

Wil jij aan de slag gaan met jezelf? Wil je inzichten krijgen? Wil je weer regie hebben over je eigen leven? Wil je bewust worden van jouw thema’s of patronen? Wil jij verantwoordelijkheid nemen voor jouw groeiproces? Wil je antwoorden vinden in je ontwikkeling?

Plan dan een afspraak bij mij.

 

 

745Holistisch horen is voor iedereen weggelegdhttps://www.holistischhoren.nl/holistisch-horen-is-voor-iedereen-weggelegd/
Deel deze pagina: