Holistisch horen, hoe doe je dat?

Eigenlijk is het best wel vreemd dat ik zo lang geen vraagtekens heb gezet bij de negatieve gedachten over mijzelf. Als ik naar mijn jongens kijk, zie ik zoveel terug van mezelf. Maar ik zou nooit negatieve gedachten hebben over de jongens. Ik vind ze namelijk briljant, authentiek, liefdevol en vooral zo ontzettend belangrijk. Ze zijn mijn grote spiegels voor mijn levenslessen. En niet alleen de kinderen spiegelen mij; in feite is vrijwel alles een spiegel.

Op mijn pad naar (fysiek) herstel heb ik geleerd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een jaar na mijn hernia, inmiddels was ik weer een beetje mobiel , ben ik begonnen met  yin yoga. De eerste maanden kon ik alleen maar huilen in de lessen, omdat ik steeds geconfronteerd werd met mezelf. Ik vond het zo moeilijk om mild voor mezelf en mijn lichaam te zijn. Zo ontdekte ik ook dat ik eigenlijk nooit mild was voor mezelf in het dagelijkse leven.

In het dagelijkse leven hebben we te maken met allerlei factoren die ons beïnvloeden , daar kunnen  we helaas niet altijd  verandering in brengen. Wat je wel kunt doen, is bij jezelf en bij je directe omgeving beginnen. Zo kun je holistisch horen ook integreren in jouw manier van leven. Het is voor iedereen weggelegd, het sleutelwoord hierbij is  bewustzijn . Daarmee is niet gezegd dat het eenvoudig is, mij heeft het ook even tijd gekost.

We zijn gewend om antwoorden en oplossingen buiten onszelf te zoeken, terwijl alle antwoorden in jou te vinden zijn. Je krijgt ze gratis en voor niets. Heb je weleens het gevoel dat je iets weet zonder dat je het kan weten? Helaas hebben we een schijnrealiteit gecreëerd waarin het lijkt of we afgescheiden zijn van elkaar. In werkelijkheid zijn we verbonden met alles, net als dat mijn lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Een projectie/spiegel van jezelf vanuit de buitenwereld laat ook zien dat je verbonden bent met een ander. Zodra je begint te wijzen met een wijsvinger naar een ander,  wijzen er drie vingers naar jezelf…. Je bent altijd geneigd op anderen te projecteren wat je niet mag zijn van jezelf. Als je dingen gaat helen van jezelf,  word je zachter en liefdevoller voor jezelf en dus naar anderen, omdat je meer jezelf mag zijn.

Wanneer ik het heb over holistisch horen, dan geloof ik dat ieder van ons een diepste zelf heeft. Diep van binnen hoor je wat klopt voor jou. Jij noemt het misschien een onderbuikgevoel, een innerlijke stem, je Hogere Zelf, innerlijk weten of intuïtie. Wanneer ik iets van een bewustzijnsoefening in mijn dag kan brengen, dan verbind ik met mijn holistisch horen. Een bewustzijnsoefening is alles wat mij een moment uit de dagelijkse routine van de dag kan trekken. De stem in jouw hoofd, je ego praat continue en vaak ook hard. Holistisch horen kan alleen als je naar binnen gaat en goed naar jouw innerlijke stem luistert.

  • Soms is het niet meer dan even stilzitten of een wandeling buiten. Als ik merk dat ik rustiger word na een tijdje gewandeld te hebben, ga ik ergens op een bankje zitten. Ik adem dan een paar keer diep in en probeer niets anders te doen dan voor me uit te staren. Ik beleef met al mijn zintuigen de omgeving. Voel de wind door mijn haar en op mijn huid, ruik de bomen, luister naar de natuurgeluiden of geniet van de stilte en de frisse lucht. Ik blijf even stilzitten en vervolg dan mijn wandeling. Leuk weetje: de japanners noemen dit bosbaden (Shinrin Yoku).
  • Soms zit ik op een yogamat of doe ik een meditatie. Een fijne oefening vind ik de hartopeners, dat zijn oefeningen waarbij je je borstkas opent en je hartchakra stimuleert. Dat kan ook gewoon als je achter je bureau zit. Je zit rechtop, trekt je schouders naar beneden en iets naar achteren, duwt je borst naar voren en ademt een paar diep in en uit.
  • Soms is het gewoon het ontdekken van  kleine wondertjes. Iedereen heeft weleens iets meegemaakt dat  haast geen toeval kan zijn; toeval met een speciale betekenis voor jou. Dit noemen ze synchroniciteit. Voor mij voelt zo’n ontdekking dat ik op de goede weg ben, dat ik verbonden ben met het grotere geheel en met mijn holistisch horen (zie mijn artikel: de holistische betekenis van het logo).
  • Soms doe ik helemaal niets, dan probeer ik maar gewoon de dag door te komen.

 

Je zult merken hoe meer je gaat holistisch horen, hoe meer verbazingwekkende wonderen zich zullen voordoen. Even stilvallen is voor mij misschien wel het belangrijkste moment, het toestaan van wat er is, ook al is dat soms pijnlijk of verdrietig. Dat mag er ook zijn. Als je minder goed hoort, moeten jouw andere zintuigen extra hard werken om alles mee te krijgen. Soms lijkt het alsof je aan het overleven bent. De wereld is continue in beweging en er komt zoveel ruis binnen (je eigen gedachten en alle prikkels van buiten). Dat is de reden dat het zo belangrijk is om tijd te nemen voor holistisch horen. Het is het moment om de verwachtingen van de buitenwereld en alle ruis los te laten en gehoor te geven aan jouw innerlijke stem. We zijn zo gewend mee te bewegen met wat de ander wil en wat je gedachten/ego zeggen over de situatie, dat je weggaat van jezelf.

Hoe stiller je wordt, hoe meer antwoorden je kan horen. Je ware zelf wordt meer zichtbaar. Dat vraagt om moed, het is niet altijd makkelijk om te luisteren naar jouw innerlijke stem. Die stem weet wat de juiste weg is voor jou. Als je steeds weer die verbinding met jezelf opzoekt,  wordt jouw leven een stuk lichter en liefdevoller.

Ik ben gaan leven vanuit de overtuiging dat alles in verbinding staat met elkaar, daardoor neem ik ook de verantwoordelijkheid  voor alles wat ik doe, denk en voel. Ik ben me bewust van mijn eigen gedachten en de invloed die ze hebben op mijn fysieke en mentale gezondheid, maar ook op mijn omgeving. Het betekent niet dat ik altijd gelukkig ben. Wel kan ik  beter omgaan met de tegenslagen en alle bijbehorende emoties. Wanneer ik goed naar mijn innerlijke stem luister en me afvraag welke ervaringen leiden tot wijsheid, zachtheid en veerkracht, dan weet ik dat dat niet alleen de positieve of gelukkige ervaringen zijn.

Samen kunnen we de wereld een stuk mooier maken en holistisch horen is een mooi begin.

Hoe maak jij verbinding met jouw holistisch horen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring; leuk als je hieronder reageert!

 

 

 

 

 

 

520Holistisch horen, hoe doe je dat?https://www.holistischhoren.nl/holistisch-horen-hoe-doe-je-dat/
Deel deze pagina: