Holistisch horen betekent trouw zijn aan jezelf

Trouw blijven aan jezelf. Hoe doe je dat? En waarom is het zo belangrijk? Eerder schreef ik deze blogs: mag jij helemaal jezelf zijn? en verbeter je leven door holistisch horen. Daarin legde ik uit waarom we in een overleefmodus zitten of een reactiemechanisme inzetten en wat je kunt doen om eruit te komen. Trouw blijven aan jezelf, speelt hierin een hele belangrijke rol.

Een van mijn reactiemechanisme was het behouden van de harmonie in de buitenwereld. Daarmee bleef ik uit het conflict. Maar met deze conflictvermijding stopte ik juist mijn gevoelens/emoties weg, die dan los zouden kunnen komen. Het niet om kunnen gaan met deze emoties en gevoelens zorgde ervoor dat er liever wordt gekozen voor harmonie.

Overigens kan harmonie ook iets moois zijn. Een gezonde harmonie is ook veel waard. Ik hou van harmonie en jij? Sterker nog, een gebrek aan harmonie kan letterlijk ziekmakend zijn. Zorgen dat er harmonie in je leven is, is dus enorm belangrijk.

Echter, harmonie zit niet alleen van buiten, maar zit ook van binnen. Innerlijke harmonie krijg je als jij voelt dat je trouw bent aan jezelf. Dat je van jezelf mag zijn wie je bent, én dat kunt leven. Ik ervaar dan innerlijke rust en tegelijkertijd levendigheid. Het is meebewegen met het leven en alles wat het leven te bieden heeft. Als ik mezelf voor de gek aan het houden bent, dan voel ik de energie weglekken of ik voel me onrustig of beklemd.

Holistisch horen betekent daarom ook trouw zijn aan jezelf. Dit is belangrijk voor de fysieke, mentale en spirituele gezondheid.

Mijn neiging is om te weinig ruimte in te nemen voor mezelf, omdat ik harmonie wil bewaren en of bang ben voor mijn gevoelens zoals het gevoel van boosheid in mezelf. Als je die gevoelens niet kunt verduren, dan pas je je aan de behoeften van de ander, waardoor je ontrouw wordt aan jezelf.  Maar op deze manier stop ik de boosheid dus nog dieper weg. Ik ervaar daardoor steeds minder eigen ruimte en mijn innerlijke tegendruk gaat dan groeien. De prijs die ik betaal, is disharmonie van binnen. De binnenwereld wordt ongezond; het vult zich met woede en stress.  Het is niet fijn om zo te leven. De gezonde woede in jou wordt dan niet erkend. Als ik mijn gevoelens serieus ga nemen, betekent dat soms disharmonie in de buitenwereld.

Boos zijn betekent voor mij voelen waar ik heb ingeleverd. Het heeft vaak raakvlakken met situaties uit het verleden die nu aangeraakt worden. Dat stukje mag ik erkennen en terugnemen. Mijn boosheid in eigendom nemen, is mijn grenzen in eigendom nemen. Eigenlijk gaat boos zijn helemaal niet over de ander, maar over mezelf. Ik ben degene die een ongezond patroon aangeleerd heeft gekregen. Ik mag daarom bewust worden van dit patroon, zodat ik stappen tot verandering kan nemen. De kracht van mijn boosheid kan ik gebruiken om mezelf te verstevigen en op een gezonde manier mijn grenzen aan te geven.

Trouw aan jezelf, betekent trouw zijn aan wat je van binnen voelt en daarnaar handelen. Dit is heel belangrijk, want elke keer dat je dingen doet waar jij je niet goed bij voelt, raak je verder af van wie jij bent en van wat jij echt wilt. Om te weten wat er van binnen leeft, mogen we leren voelen. Dit doe je door je focus dagelijks naar je lichaam te brengen, en door dagelijks even naar binnen te keren. Dat is in het begin best spannend, want je hebt niet voor niets jarenlang je gevoel weggeduwd. Begin daarom met 5 a 10 minuten ‘in tune time’ per dag, waarop je je helemaal op jezelf focust en naar binnen keert.

Heb je behoefte aan extra ondersteuning? Ervaar je gevoelens van onrust of vermoeidheid? Heb je de neiging om jezelf weg te cijferen? Wil jij kijken wat de onderliggende laag kan zijn  en onderzoeken waar jouw patroon vandaan komt? Het begint met vertragen en liefdevolle aandacht voor jezelf. Bewustwording is de eerste stap in je helingsproces. Als coach kijk ik graag met je mee. De sessies kunnen online of bij mij aan de keukentafel plaats vinden.

Stuur mij een berichtje via het contactformulier of naar [email protected].

880Holistisch horen betekent trouw zijn aan jezelfhttps://www.holistischhoren.nl/holistisch-horen-betekent-trouw-zijn-aan-jezelf/
Deel deze pagina: