Hoe kom je tot holistisch horen?

Holistisch horen zie ik als een levensvisie (voor doven en slechthorenden). Alles staat in verbinding met elkaar oftewel alles is onderdeel van één groot geheel. Het betekent voor mij bewustwording hoe ingenieus alles samen werkt in ons systeem. In verbinding zijn met jezelf en alles om je heen, maakt dat je geluk kunt ervaren zonder (zelf) oordelen.

Het is niet alleen vanuit je hoofd ervaren, maar ook met je hart en ziel ervaren. Echte wijsheid betekent helder kunnen horen, zien en voelen, wat toch echt anders is dan alleen maar kennis opdoen. We zijn gewend om antwoorden en oplossingen buiten onszelf te zoeken, terwijl alle antwoorden in ons te vinden zijn.  Het vraagt daarom iedere keer om zelfonderzoek.

 

Een gelukkig leven in een prestatie/stressmaatschappij is een uitdaging voor iedereen. Voor doven en slechthorenden betekent dit een extra uitdaging, althans zo ervaar ik het. Het is soms zoeken om weer bij je eigen regie te komen en de mogelijkheden in jezelf en je omgeving te benutten om op deze manier zo energiek en gelukkig mogelijk te leven.

 

De vraag wat holistisch horen precies is, heeft mij opnieuw tot aan het denken gezet. Wat zou jou helpen om ook tot holistisch horen te komen? Ik heb hieronder een korte samenvatting gemaakt met de belangrijkste tips die mij enorm hebben geholpen.

 

Nummer 1: verbinden met je lichaam.

Als je je eigen lichaam niet goed voelt, kun je ook niet goed waarnemen wat er in jezelf gebeurt. Je kunt dan niet goed onderscheidden of hetgeen wat je voelt van jou is of van een ander afkomstig is.

Als je niet goed in je lichaam zit, blijven emoties, gevoelens en gedachten vaker hangen. Je kunt ze dan niet goed loslaten. Verbinding met je lichaam is nodig om energie van gevoelens, emoties en gedachten (zowel van jou als van de ander) te kunnen laten wegstromen. Daarom is gronden of aarden zo belangrijk voor doven en slechthorenden. (lees hierover meer in deze blog: Waarom is goed gronden zo belangrijk voor doven en slechthorenden? – Holistisch Horen)

In mijn werk als coach stem ik me bewust af op de ander en voel ik dezelfde emoties. Ik resoneer als het ware mee met de emotie/ de gevoelens van de ander. Dit is geen probleem, als ik in goed contact sta met mijn lichaam. Vanuit het contact met mezelf, kan ik gemakkelijker zien wat er gebeurt en kan ik het ook makkelijker loslaten, ongeacht waar het gevoel oorspronkelijk vandaan komt.

Als ik niet goed in contact ben met mijn lichaam, dan vind ik het een uitdaging om de emoties en gedachten weg te laten stromen. Door de opleiding die ik heb gedaan, ben ik me er steeds meer bewust van geworden.

 

Nummer 2: bij jezelf blijven.

Door o.a. mijn gehoorverlies heb ik de neiging om heel erg gericht te zijn op de ander. Ik ga dan met mijn aandacht helemaal naar de ander toe en verlies daarbij het contact met mijn eigen lichaam en mijn eigen gevoel. Dat vreet enorm veel energie en het brengt mij snel uit balans. De redenen waarom je op de ander gericht bent, hebben vaak hun oorsprong uit de kindertijd. Hoe verschillend de oorzaken ook blijken te zijn, uiteindelijk zijn ze terug te voeren op een gebrek aan veiligheid. Alleen al om grip te krijgen op jouw gehoorverlies, kun je dus helemaal gericht zijn op de ander/omgeving. Niet kunnen horen voelt dan onveilig. Je bent de hele tijd alert; constante stress dus. In deze blog kun je er meer over lezen: Kan je ook “horen” met jouw energieveld? – Holistisch Horen

Ik doe dit al in mijn hele leven en het is een ingesleten patroon geworden. Het vraagt voor mij dus iedere keer aandacht, geduld en inzicht om mij op een andere manier met de wereld en de mensen om mij heen te verhouden. Maar het is wel mogelijk om verbonden te blijven met jezelf, terwijl je nog steeds van alles van de ander waarneemt. Bewust worden dat je weggaat bij jezelf, is de eerste stap. Erkennen dat het niet meer nodig is, is een volgende (niet makkelijke) stap. Soms wil er nog oude pijn, oude behoefte of oude angst, gezien worden voordat het patroon zich wat kan ontspannen.

 

Nummer 3: vrede vinden met je emoties, gevoelens en gedachten.

Wanneer je je eigen gevoelens kunt toelaten en er vrede mee kunt vinden, wordt het ook gemakkelijker om vanuit rust en acceptatie gevoelens bij anderen waar te nemen en er met compassie op te reageren zonder er zelf door van slag te raken.  Het maakt dat je geluk kunt ervaren zonder (zelf)oordelen. In deze blogs kun je er meer over lezen: Holistisch horen is voor iedereen weggelegd – Holistisch Horen en Holistisch horen, hoe doe je dat? – Holistisch Horen.

Kunnen ‘zijn met wat er is’, is een grote sleutel om meer rust te ervaren. Wanneer ik ruimte geef aan mijn gevoelens en mijn gedachten observeer, zonder opgeslokt te worden, dan vind ik het veel gemakkelijker om in mijn lichaam aanwezig te zijn en blijven. Ik kan daardoor ook beter omgaan met alles wat er in mij leeft aan gedachten en gevoelens.

Balans bewaren op elke gebied in mijn leven is voor mij iedere keer een uitdaging. Ik denk dat dit voor heel veel anderen ook een uitdaging is. Wil ik inzichten opdoen, dan zal ik rust en ruimte moeten nemen om te onderzoeken wat mij uit balans heeft gebracht. Niet zoeken in de buitenwereld, maar in het hier en nu zijn. Ik heb mogen leren vertrouwen op mijn innerlijk weten en aanvoelen wat mij het beste kan ondersteunen.

Wil je meer inspiratie over hoe je holistisch horen kunt integreren in je leven? Check mijn website voor tips en ervaringen! Je kunt me volgen via LinkedIn, Facebook en Instagram. Een (online) afspraak inplannen voor een individuele coaching is ook mogelijk.

 

 

 

 

847Hoe kom je tot holistisch horen?https://www.holistischhoren.nl/hoe-kom-je-tot-holistisch-horen/
Deel deze pagina: