Hoe kan holistisch horen zorgdragen aan een betere wereld?

Wist je dat de tweede chakra de belangrijkste bewustzijnsverandering voortbrengt? Het zorgt voor beweging en verandering. Deze twee bevorderen bewustzijnsverandering. In dit chakra draait het om voelen en genieten. Het is een bewegingschakra, omdat het voortdurend in een staat van verandering verkeert. Dit chakra symboliseert letterlijk het getal twee. Dit getal wordt ook in verband gebracht met dualiteit en polariteit.

Het energetische lichaam bestaat uit 7 hoofdchakra’s, oftewel energiewielen en honderd kleinere chakra’s. Elk chakra heeft invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. De chakra’s zijn van essentieel belang voor het functioneren van je lichaam en zijn dus met elkaar verbonden. Het tweede chakra bevindt zich in jouw onderbuik (vier vingerbreedtes onder je navel).

Bij dit chakra vind je onderdrukte instinctieve energieën (schaduwen), die door jouw onbewuste achter slot en grendel zijn gestopt.  Ze worden door onze bewuste niet tot uitdrukking gebracht, maar onbewust wordt het wel uitgebeeld. De schaduw die niet onderkend wordt, wordt dan op anderen geprojecteerd – met als gevolg dat het vaak bekritiseerd en veroordeeld wordt (polarisatie). We voelen ons ongemakkelijk bij mensen die onze schaduwenergieën uitdrukken. Onze bekritisering of het veroordelen is een poging om ons ongemak te onderdrukken. Jouw ongemak of bekritisering en veroordeling kunnen jou dus inzicht geven in jouw onderdrukte energieën.

Als we gepolariseerd raken, lijken we op een magneet die de tegenpool aantrekt. We trekken steevast mensen aan die onze verworpen schaduw belichten- je partner, bazen, medewerkers, buren of kinderen. Ik ben niet voor niets getrouwd met een tegenpool ;-). Wanneer we ons bewust worden van onze schaduw, dan beoordelen en bekritiseren we anderen niet meer. We accepteren onszelf en anderen meer.

Voor bewustwording is het nodig om te gaan voelen. Een pijnlijke levenservaring die niet doorvoeld wordt, wordt een magneet voor volgende moeilijke levenservaring van dezelfde soort. Het krachtenveld waar niet gevoeld mag worden, wordt groter. Het voelen, het laten stromen van energie is de manier waarop het lichaam het evenwicht herstelt. We trekken dan minder moeilijke ervaringen aan.

Dit is niet altijd even makkelijk in een wereld waar onderdrukte emoties de norm zijn. Voelen wordt ondergewaardeerd; het is iets subjectiefs en emotioneels en daar kunnen we niet op vertrouwen. In het Westen zijn we ontzettende hoofd-mensen. Overal moet erover gepraat worden, zo kunnen we een plek geven en in een hokje plaatsen. Maar diep daaronder wordt er niet werkelijk iets aangeraakt; dat is ook een reden waarom veranderen bijzonder moeizaam blijkt. Wezenlijke veranderingen komen niet van praten, maar van voelen. Alleen wij zijn vergeten te voelen. Het is niet voor niets dat de polarisatie in de wereld toeneemt. De buitenwereld spiegelt onze binnenwereld. Tegelijkertijd zien we wel dat steeds meer mensen op zoek zijn naar zingeving en vragen hebben over hoe we met elkaar, de natuur en de aarde moeten omgaan

Carl Jung, de grondlegger van analytische psychologie, zei: “Men raakt niet verlicht door zich figuren van licht voor te stellen, maar door de duisternis bewust te maken”.

In deze heftige tijd lijkt het misschien gek om bezig te zijn met bewustzijnsontwikkeling en om je goed te gaan voelen. Als je bijvoorbeeld geen inkomen hebt, dan sta je in een overlevingsmodus en is er geen ruimte voor ontwikkeling. Maar als je gezegend bent met een huis en inkomen, dan is het juist belangrijk om je goed te gaan voelen. Zoveel mensen hebben het moeilijk en er gaat zoveel niet goed. We ervaren veel polariteit in de wereld. Het is belangrijk om te voelen, om te verlangen, om te doen waar je blij van wordt, om te doen waar je goed in bent en om te genieten van de kleine dingen.

Je mag blijdschap en geluk blijven uitstralen, als je je zo voelt. Natuurlijk is er veel aan de hand, maar dat betekent niet dat je met gebogen schouders hoeft rond te lopen. Het betekent niet dat je zorgelijk moet zijn, om aan te sluiten bij de zorgelijkheid van de mensen om je heen. Je hoeft niet angstig te zijn, ook niet als de anderen dat wel zijn. Je hoeft niet mee te gaan in de verhalen van de media. Je hoeft niet in de polarisatie te stappen. Je hoeft je niet schuldig te voelen, als jij je goed voelt. Schuldgevoelens blokkeren het vrijuit stromen van energie door het tweede chakra en het ontneemt jou het gevoel van plezier. Terwijl intens genieten juist enorm helend is.

Het is misschien moeilijk te geloven, maar toch heb je op deze manier meer invloed. We zijn namelijk allemaal met elkaar verbonden. Ieder mens die straalt en floreert, draagt iets bij aan het geheel. Juist in deze moeilijke tijd is dat zo hard nodig. Focus op jezelf en op je eigen verlangens. Wees bewust van je oordelen en bekritisering. Verbind je met gelijkgestemden en geef aandacht en liefde aan wat er door jou heen wil stromen.

Holistisch horen betekent voor mij daarom ook bewust worden van mijn eigen oordelen en bekritiseren, zodat mijn schaduwenergieën onderkend worden. Op deze manier kan ik mijn behoeften en verlangen voelen en tot uiting brengen.  Mijn gevoel wordt zuiverder, omdat mijn gedachtes minder in de weg zitten. Het grootste effect zal ik teweeg brengen als ik de verandering in mezelf ga maken. Het is de sleutel naar innerlijke vrijheid. Als er genoeg mensen in hun energie omhoog gaan, dan zal de rest van de wereld vanzelf volgen.

 • Vind je het moeilijk om in deze tijd jouw energie omhoog te houden?
 • Vind je het lastig om jouw eigen verlangens te voelen?
 • Vind je het moeilijk om een pijnlijke ervaring uit het verleden te verwerken?
 • Wil jij ook graag holistisch kunnen horen?
 • Wil jij groeien en inzicht krijgen in jezelf?
 • Wil je inzicht krijgen in jouw thema of probleem?
 • Heb je last van schuldgevoelens?
 • Vind je het lastig om jouw gevoelens uit te spreken?

 

Ik ben bezig met de tweejaarsopleiding Energetisch Familietherapie en ik zoek proefpersonen om te kunnen groeien en bied een gratis sessie aan.

 

 • Ik ben een luisterend oor voor jou en geef je de mogelijkheid om jouw binnenwereld te reflecteren.
 • Ik kan energetisch voelen waar de blokkades zitten.
 • Ik kan mijn wijsheid en warmte delen.
 • Ik heb aandacht en compassie voor je.
 • We kunnen ook samen lachen.
 • Ik kan je inspireren om zichtbaar te worden, zodat je lichter en vrijer in het leven staat.

 

I.v.m. de huidige corona-maatregelen kunnen we een sessie doen via face-time. Tijdens de opleiding heb ik kunnen ervaren dat ik ook op afstand kan voelen waar de blokkades zitten. Ik bied geen kant en klare oplossing aan, maar ik kan iets in beweging zetten zodat je er zelf mee aan de slag kunt gaan. Ik heb jarenlang gewerkt als reintegratiecoach met doven en slechthorenden en beheers de Nederlandse gebarentaal. Wil je graag een gratis sessie, mail me dan voor een afspraak. Wil je meer weten over mij, klik dan op deze info.

 

 

 

599Hoe kan holistisch horen zorgdragen aan een betere wereld?https://www.holistischhoren.nl/hoe-kan-holistisch-horen-zorgdragen-aan-een-betere-wereld/
Deel deze pagina: