Het jaar van Corona en holistisch horen

Voorzichtig rijd ik door een doolhof bij een Corona-teststraat. Het ziet eruit alsof ik naar een festival ga; met al die lichtjes, routeaanwijzingen, surveillantes die aanwijzingen staan te geven en vervolgens sta ik in een rij te wachten. Jammer genoeg is dit geen leuk uitje en moet ik me laten testen. Een uur later heb ik de uitslag al binnen en ben ik positief getest. Al die tijd heb ik het corona-verhaal ver weg van mij kunnen houden en nu zit ik er ineens midden in. Diezelfde avond worden strengere lockdown maatregelen aangekondigd: de winkels dicht en de kinderen niet naar school. De volgende dag ben ik gebeld door de GGD en moet ik mensen gaan inlichten die in contact zijn geweest met mij.

Het valt me elke keer weer op dat er absoluut geen aandacht wordt geschonken aan het gegeven dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid en aan wat je zelf zou kunnen doen om je immuunsysteem te versterken.

Door het ‘geweld’ van nieuws, meningen, oordelen, spanningen en onrust (zowel van mezelf als van anderen) heb ik het lastig gevonden om bij mezelf te blijven. Het is lastig geweest om mijn eigen rust te bewaren. Ik zat weer veel in mijn hoofd om te gaan analyseren. Angst is een raar fenomeen. Het maakt je wereld kleiner, ontneemt je kracht en blokkeert je gezonde verstand.

Bovendien waren de kinderen en mijn man ook thuis, omdat ze in quarantaine moesten. Er kwamen nogal wat prikkels op mij af: geluiden van de Ipad, de televisie, stemmen, gelach en geroep van de kinderen en daar bovenop nog de prikkels van binnenuit, zoals de emoties, zorgen om de kinderen die niet naar school kunnen, de juiste opvoedstijl etc. Ik snakte in die periode echt naar rust en stilte.

Ik ben persoonlijk even door een zware energie gegaan. De afgelopen maanden hoopte ik dat het corona-gedoe zou overwaaien en dat daarmee alle maatregelen die ons zouden moeten beschermen ook zouden verdwijnen. Inmiddels is de angst voor dit virus tot ongekende hoogte opgelopen, iets wat allesbehalve gezond is voor ons. Het besef dat dit hele corona gebeuren nog wel even gaat duren, sloeg best hard in.

Ik moest dus eerst weer terug naar mezelf en mezelf de vraag stellen: wat heb ik nodig om de komende tijd gelukkig en gezond te blijven ten midden van deze situatie? Als ik niet goed in mijn vel zit, dan is dat ook terug te zien in het gedrag van de kinderen of in de buitenwereld of ik ervaar fysieke klachten. Er zijn zoveel dingen die kunnen triggeren in deze tijd. Iedereen heeft zijn eigen mix van spanningen, emoties, oordelen en meningen.

Voor mezelf heb ik gemerkt dat ik moeite had met de regels, dwang en autoriteit rondom corona en tegelijkertijd wilde ik de harmonie bewaren uit angst voor conflicten. Ik voelde me erg beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Ken je deze uitdrukking? “In een keurslijf zitten” ? Zo voelde het voor mij. Ik moest van alles wat helemaal niet bij mij past en moest me sociaal wenselijk gedragen. Ik werd daar opstandig en prikkelbaar van. Als het niet mag zijn of ik kan het niet uiten, wat gebeurt dan met de energie? Die energie gaat dan vastzitten. Het kan niet vrij stromen.

Ik had gelukkig milde klachten van COVID-19, maar ik merkte dat ik meer gewrichtsklachten kreeg. Mijn rug en mijn heupen zaten vast en ik sliep slecht door die pijnklachten en stijfheid. Ook merkte ik dat ik ineens uit mijn slof kon schieten. De eerste keer dat ik weer boodschappen kon doen na de quarantaine, had ik een aanvaring met een winkelmedewerker om iets heel kleins en onbenulligs.  Ik herkende mezelf niet meer en dit was voor een duidelijke signaal dat het minder goed ging met mij. De flexibiliteit en veerkracht in mijn zenuwstelsel en bewegingen waren afgenomen.

Alles is verbonden met elkaar en het werd voor mij opnieuw tijd voor vertrouwen, speelsheid, helderheid en ontspanning. Laat ik me meeslepen door wat er in mezelf en om mij heen gebeurt of kan ik mijn eigen rust bewaren? Ik mag vertrouwen hebben in het zelfhelend vermogen van mijn lichaam.

Daarom heb ik de afgelopen week veel ademhalingsoefeningen gedaan, ben bewust gaan voelen in mijn lijf en heb veel boosheid en hartzeer kunnen voelen en loslaten. Ik voel nu weer mijn innerlijke kracht en ik doorzie structuren en patronen in mezelf. Ik blijf iedere keer weer openstaan voor wat er nog meer valt te ontdekken in mezelf en het vraagt voor mij om  dagelijkse oefening.

Holistisch horen betekent voor mij op zo´n moment op mezelf vertrouwen, voor mezelf zorgen, mezelf op de eerste plaats zetten, ruimte voor mezelf creëren als dat nodig is. En ga zo maar door. Hoe meer ik vertrouwen, speelsheid, helderheid en ontspanning zal ervaren, hoe meer ik het zal waarnemen in de spiegel die het leven mij laat zien. Op deze manier neem ik ook verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid en versterk ik mijn immuunsysteem.

2020 is het jaar van Corona, maar ik zie deze tijd ook als een uitnodiging om te veranderen. Juist nu er zoveel om ons heen gebeurt, kunnen we de kracht en mogelijkheden vinden die de wereld zo nodig heeft. Ons bewustzijn, ons gedrag en onze relatie met onszelf, anderen en onze planeet. Het jaar is voor mij roerig geweest en er zijn voor het komende jaar nog veel onzekerheden. Wat gaat er gebeuren met je baan, je opleiding of je onderneming? Hoe lang moeten we nog mondkapjes dragen? Wanneer zal de druk in de zorg gaan afnemen? Welke ontwikkelingen gaan we zien rond het virus en het vaccin?

Voor mij was dit jaar een ware uitdaging en het heeft mij soms teruggeworpen naar oude en vertrouwde destructieve patronen. Achteraf is het altijd makkelijker te zien wat beter had gekund, dus wees vooral niet streng voor jezelf. Juist als je het laat in liefde, krijgt het de kans, als de tijd daar is, te transformeren. Als je angst durft te benoemen, dan kun je het transformeren naar iets positiefs.

Mijn wens voor 2021 is om iedereen uit te nodigen om de gevoelens die in je worden aangeraakt te verwelkomen en er liefdevol zorg voor te dragen. Laten we de angst, boosheid, stress en zorgen niet op een ander projecteren, maar laten we goed voor onszelf zorgen en openstaan voor wat er nog meer valt te ontdekken in jezelf. Bedenk je eens hoe krachtig het zou zijn om te ontdekken hoe jouw binnenwereld eruit ziet. Hoe zou jouw leven eruit zien als je de regie hebt over hoe je je voelt, denkt en handelt?

Wij zijn allemaal met elkaar verbonden via een onzichtbaar energetisch veld. Dat alles verbonden is, is ook al lang aangetoond door de wetenschap. Als je vanuit jezelf iets verandert, heeft dat altijd effect op alles . Wij hebben altijd een keuze. Hoe kunnen we met elkaar blijven connecten en blijven praten zonder verdeeldheid te creëren? Bedenk dat deze situatie tijdelijk is en dat het de bedoeling is dat het uiteindelijk tot iets beters leidt, ook al kun je dat nu nog niet zien.

Ik wens je een heel liefdevol 2021 waarin je -wat er in de wereld ook gebeurt- nog meer  holistisch gaat horen, zodat je de persoon wordt wie je ten diepste bent.

 

558Het jaar van Corona en holistisch horenhttps://www.holistischhoren.nl/het-jaar-van-corona-en-holistisch-horen/
Deel deze pagina: