Een simpele tip om stress te verlagen!

Wie kent dat niet: druk, druk, druk. Hollend van het een naar het ander, van je werk, naar de opvang om je kinderen op te halen en daarna terwijl je eten aan het koken bent alvast de wasmachine aanzetten, kinderen naar bed, opruimen en….en…en….totdat je eindelijk jezelf permissie geeft op de bank te ploffen en even niets te hoeven doen. Dan kom je er ook vaak pas achter hoe moe je bent omdat je de hele dag aan het jagen bent geweest en de hele dag hebt moeten inspannen om te kunnen horen. Je bent te moe om nog te kunnen luisteren naar je partner.

Je lichaam heeft daar een prachtig trucje voor: het stresssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat jij door kunt blijven gaan in deze actiestand. Cortisol, het anti-stresshormoon wordt aangemaakt die ook voor een heerlijk gevoel zorgt zodat jij het vol kunt houden. Fijn toch denk je misschien? Maar uiteindelijk ben jij degene die zijn lichaam aan het uitputten is door op deze manier door te gaan.

Het vaak aanspreken van ons stresssysteem heeft nog meer gevolgen voor je gezondheid: de bloeddruk gaat omhoog wat weer een groter risico vormt voor hart en vaatziekten. Daarnaast ondermijnt het het immuunsysteem zodat je gevoeliger wordt voor verkoudheid en ziektes. Verder kunnen er ook mentale problemen ontstaan zoals angsten, depressie of burn-out. Steeds meer mensen raken in een burn-out. 1 op de 7 mensen hebben te maken met burn-out klachten (bron)

Daarnaast is het ook bewezen dat slechthorenden een grotere kans hebben op stress. (bron)

Daar wil jij toch niet bij horen?!

Buiten het feit dat je je af zou moeten vragen waarom je deze levensstijl wilt aanhouden, wil ik je in ieder geval een belangrijke tip niet onthouden om je stressniveau te verlagen. Het klinkt misschien simpel, maar het werkt echt!

Wat kun je doen?

Door het toepassen van de volgende ademhalingstechniek kun je stressniveau laten dalen:

Adem in 5 tellen in door je neus en in 6 tellen uit door je mond. Hierbij is het belangrijk dat je dit via een buikademhaling doet. Dit kun je bij jezelf checken door je handen op je buik te leggen en als het ware naar je handen toe te ademen. Er komt meer zuurstof in je lichaam, de bloeddruk daalt en je voelt je rustiger worden. Doe dit 5 keer en je stresslevels zijn gedaald.

Het kost dus weinig tijd! Probeer dit een aantal malen in je dag in te bouwen. Of doe het op de wc als je je geneert om dat bijvoorbeeld op je werkplek te doen.

Dit artikel heb ik van een goede vriendin van mij, Karin. Zij is werkzaam als natuurvoedings- en darmtherapeut en heeft een eigen praktijk Vitalieet. Zij begrijpt als geen ander hoe vermoeiend slechthorend kan zijn en voorziet mij regelmatig van tips.

Succes met deze kleine tijdsinvestering in holistisch horen!

PS. Wil je het echt goed aanpakken? Dan raad ik je aan om yoga of meditatie te gaan doen!

(bron artikel van Vitalieet)

 

322Een simpele tip om stress te verlagen!https://www.holistischhoren.nl/een-simpele-tip-om-stress-te-verlagen/
Deel deze pagina: