De ommezwaai van het horen met CI naar holistisch horen

Wist je dat jaarlijks op 25 februari over heel de wereld de internationale CI-dag gevierd wordt? Een cochleair implantaat is een hulpmiddel dat geluidssignalen doorgeeft aan de gehoorzenuwen en hersenen. Het lost niet het gehoorverlies op, maar zet geluiden om in elektrische signalen waardoor je op een andere manier weer kunt horen.

Dit jaar is de titel van de internationale CI-dag: ´Ik wil horen, maar hoor jij mij?´ Hiermee wordt de nadruk gelegd op feit dat er veel te weinig aandacht wordt besteed aan de impact van gehoorverlies. Ik vind de titel voor dit jaar heel toepasselijk. Helemaal nu de mensen in het openbaar mondkapjes moeten dragen, ervaar ik steeds meer dat mensen gewoon niet begrijpen wat de impact van  gehoorverlies is. Het valt me op dat sommige mensen hun mondkapje niet af willen doen als ik er om vraag, omdat ik ze simpelweg niet kan verstaan. De regels gaan dan boven de menselijkheid en daarbij zijn veel mensen momenteel angstig. Helaas wordt de communicatie daardoor letterlijk en figuurlijk belemmerd.

Terugkijkend kan ik me die dag dat ik voor het eerst weer hoorde, nog zo goed herinneren. De eerste keer dat de CI werd aangesloten leek het wel alsof ik onder stroom stond. Ik was geschokt en dacht: “is dit het nou?” Ik moest heel erg wennen aan alle geluidswaarneming. Het heeft nog enkele weken geduurd voordat ik er heel blij mee was.  Ik ben op mijn 28e verjaardag geopereerd. Op de foto kan je zien dat ik net uit de operatie kom. Pas vele jaren later ben ik erachter gekomen dat deze datum geen toeval kan zijn.

Vanuit de antroposofie gezien bevinden de mensen zich telkens in een andere ontwikkelingsfase. Elke  fase beslaat een periode van 7 jaar. In iedere periode is het accent van je ontwikkeling ergens anders op gericht. Ik heb mijn man vlak voor mijn 30e verjaardag ontmoet en hij is opgevoed met het antroposofische gedachtengoed.  Zodoende heb ik me verdiept in de antroposofie en zitten onze kinderen op de Vrije school (antroposofische leermethode).

De antroposofie gaat er vanuit dat je als mens nauw bent verbonden met de aarde, de zon, de maan en de sterren. Hoe meer aandacht je hebt voor een leven volgens het ritme van de natuur hoe beter je je voelt. Antroposofie is een spirituele filosofie gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861-1925). Zijn gedachtengoed is anno 2021 misschien wel actueler dan ooit.

De antroposofische fasen van het leven beginnen bij je geboorte. Zodra je 7 bent, kom je in de volgende fase terecht. Ik zie dat ook heel goed bij de ontwikkeling van mijn kinderen, zij hebben rond hun 7de jaar een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Zodra je de leeftijd van 63 jaar hebt bereikt, begint de 10e en laatste antroposofische fase. Deze fase duurt tot aan je dood.

De fase van 28-35 jaar is de fase van het inzicht. In deze fase is er een tweede geboorte in het individu. Jouw persoonlijkheid maakt zich echt los uit het geheel en wordt helder en standvastig. Ik weet wie ik ben en wat ik kom doen, alleen misschien nog niet altijd hoe. Als ik terug kijk op de dag dat ik voor het eerst mijn CI kreeg voelt dat voor mij als een tweede geboorte. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Een buitenwereld vol geluiden die ik ben gaan ontdekken. In deze fase zijn ook mijn kinderen geboren en is ´de mama´ in mij geboren.

In de fase van 35-42 jaar wordt het doel in het leven vaak zichtbaar; de fase van het ontvouwen. Het doel van de mens wordt in deze fase zichtbaar. Sommige mensen zullen hun persoonlijkheid willen “zuiveren” en opnieuw willen beginnen. Op 8 mei 2018 kreeg ik een heftige hernia, deze datum staat in mijn geheugen gegrift. Twee dagen later werd ik 41 jaar. Het was voor mij een wake-up call en ben ik begonnen met mijn leven anders in te gaan richten/ te zuiveren. Een jaar later ben ik gestart met de opleiding Energetische Familie therapie waarbij ik mijn binnenwereld of gevoelswereld weer ben gaan horen. Dit voelde voor mij als opnieuw beginnen.

Inmiddels ben ik 43 jaar en zit ik in de fase van 42-49 jaar; de fase van de uniciteit en het onderscheiden. In deze fase heb je een eigen levensweg gevormd en is het pad helder. hierdoor kan je het ook het tegenovergestelde gaan doen van wat je voorheen deed. In mijn geval heb ik een ommezwaai gemaakt van het horen in de buitenwereld naar het horen in de binnenwereld. Ik heb mijn website holistisch horen gelanceerd, omdat ik graag andere doven en slechthorenden wil inspireren.

Door de opleiding heb ik mijn helderhorendheid kunnen ontwikkelen. Helderhorendheid betekent duidelijk horen, niet te verwarren met het hebben van een goed gehoor. Het loopt namelijk niet via je oren, het betekent gewoon dat je iets hoort in jouw binnenwereld. Iedereen heeft hier aanleg voor; het betreft namelijk een versterking van je intuïtie, maar het is niet iets wat je van de ene dag op de andere aanleert. Het is bij mij eerder een houding die ik mezelf langzaam eigen heb gemaakt. Ik hoef alleen maar goed te luisteren en de stem van mijn ego moet stil zijn. Daarvoor heb ik geen CI nodig ;-). Er komen dan duidelijke boodschappen binnen. Dit ontwikkelt zich nu steeds verder en ik heb geleerd erop te vertrouwen. Ik heb mijn gehoorbeperking kunnen omzetten in oneindig veel mogelijkheden. Mijn pad is helder geworden en heb ik mijn levensweg kunnen vormen.

Momenteel ben ik bezig met de tweede jaarsopleiding. Om mezelf verder te kunnen ontwikkelen ben ik opzoek naar personen die zoekende zijn op hun eigen weg en die verder willen groeien en bied hen een gratis sessie aan. Tijdens zo´n sessie ga ik op jouw vraag/thema/probleem afstemmen en via helderhoren krijg ik boodschappen binnen.

I.v.m. de huidige maatregelen kunnen we een sessie doen via face-time. Ik heb  ervaren dat ik ook op afstand kan voelen waar jouw blokkades zitten. Ik bied geen kant en klare oplossing aan, maar zet iets in beweging. Iets in beweging zetten zorgt dat het kan gaan stromen oftewel, je gaat weer voelen. Vaak wordt er ook iets bevestigd wat je soms diep van binnen al wist en krijg je verklaringen voor de onbewuste blokkades. De dingen waar je net niet bij kunt komen, worden je dan aangereikt. Via mijn helderhoren kan ik een steentje bijdragen aan jouw proces en bewustzijn creëren. Is zo’n gratis sessie iets voor jou? Stuur mij dan een mailtje.

 

Rudolf Steiner stond bekend om zijn vele spreuken.

Zielenwensen kiemen,
Wilsdaden groeien, 
Levensvruchten rijpen.

Ik voel mijn lot,
mijn lot vindt mij.
Ik voel mijn ster,
mijn ster vindt mij.
Ik voel mijn doel, 
mijn doel vindt mij.

Mijn ziel en de wereld zijn één.
Het leven wordt klaarder om mij.
Het leven wordt zwaarder voor mij.
Het leven wordt rijker in mij.

Rudolf Steiner

 

655De ommezwaai van het horen met CI naar holistisch horenhttps://www.holistischhoren.nl/de-ommezwaai-van-het-horen-met-ci-naar-holistisch-horen/
Deel deze pagina: